Βιταμίνες
Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη (βιταμίνη R) ,η οποία ενισχύει σημαντικά όλο το τριχοειδές σύστημα του οργανισμού. Περιέχει βιταμίνες Β-συμπλέγματος (Β1, Β2, Β6, Νικοτινικό οξύ, Παντοθενικό οξύ, Φολικό οξύ και σε μικρές ποσότητες (μόνο στην μη-αποξηραμένη γυρη) Β5 και Β12. Περιέχει βιταμίνη C, D, Βιοτίνη, Ινοσιτόλη, ενώ στην μη- αποξηραμένη γύρη περιέχονται μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ. Περιέχει σοβαρές ποσότητες ενεργών καροτινοειδών, όπως για παράδειγμα προβιταμίνης-Α, και σε μικρές ποσότητες βιταμινη Ε.
Αμινοξέα – Πρωτείνες
Η γύρη είναι πλούσια σε αμινοξέα και πρωτεΐνες.
Τα αμινοξέα είναι δομικά στοιχεία των πρωτεινών. Η σύσταση της γύρης σε πρωτεινικά στοιχεία είναι περίπου 20-35% του βάρους της, και ποικίλει ανάλογα με το είδος της γύρης. Απο αυτά το 1/3 περιπου είναι σε μορφή ελεύθερων αμινοξέων. Στην γυρη περιεχονται 20 αμινοξεα, αλλα το σημαντικο ειναι οτι περιεχει τα 8 βασικα αμινοξεα τα οποια δεν παραγει ο ανθρωπινος οργανισμος. Αυτα είναι : ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθιονίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη, κυστείνη και τυροσινη.
Η πρωτεινη που περιεχεται στην γυρη ειναι υψηλης βιολογικης αξιας και δεν παραγει μεταβολικο στρες. Αυτο σημαινει οτι απορροφαται σε πολυ μεγαλο βαθμο απο τον οργανισμο, δεν παραγει οξυτητα στον οργανισμο και δεν ευννοει την δημιουργια και αναπτυξη παρασιτων, οπως κανει το κρεας, τα αυγα και τα γαλακτοκομικα. Η ποσότητα πρωτεινικών στοιχείων στην γύρη είναι 3-7 φορές μεγαλύτερη απο αυτή που βρίσκουμε σε ίσο βάρος στο κρέας, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά. Ως εκ’τούτου, 20 – 30gr γύρης μπορούν να καλύψουν καθημερινές πρωτεινικές ανάγκες ενός ενήλικα.
Λιπαρές ουσίες
Στην γύρη περιέχονται λιπαρές ουσίες σε βαθμό 5-20%. Ορισμένες απο αυτές, έχουν την ιδιότητα ,όχι μόνο να μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL, αλλά και να αυξάνουν την καλή χοληστερίνη HDL, προστατεύοντας απο την αρτηριοσκλήρωση. Μας ειναι γνωστο οτι η γυρη αποτοξινωνει το συκωτι (και γενικα ολοκληρο το πεπτικο) και βοηθαει το παγκρεας. Ο συνδυασμός της γύρης με το μέλι, βοηθούν τον οργανισμό στην καύση του λίπους.
Και άλλα πολλά.
Στην γύρη περιέχονται περισσότερα απο 12 βασικά ένζυμα, άκρως απαραίτητα κυριως σε μεταβολικες διαδικασιες του οργανισμου, πολύ μεγάλο πλήθος αντιοξειδωτικων ουσιών, μεγαλες ποσοτητες σε μεταλλικα αλατα και ιχνοστοιχεια, περισσότερες απο τρείς αυξητικές ουσίες και παράγοντες ανάπτυξης και ορισμένοι ισχυροί αντιβιοτικοί παράγοντες. Ο συνδυασμός της γύρης, με το μητρικο βάμμα πρόπολης είναι, ο μεγαλύτερος αντιβιοτικός δυναμίτης της φύσης εναντιων ιων, βακτηριων και παρασιτων.
Το σημαντικότερο απ’όλα, όπως προκυπτεί απο μελέτες, είναι ότι η γύρη περιέχει ένα ισορροπημένο συνδυασμό σε ποσότητα, όχι μόνο μεταξύ των ποικίλων βιταμινών, αλλά μεταξύ βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ενζύμων, ο οποίος δρά συνεργηστικά. Παραλληλα, η γυρη επικαθεται στις επιφανειες του πεπτικου, και αποδεσμευει σταδιακα τα θρεπτικα συστατικα της, ασκωντας παραλληλα θεραπευτικη δραση. γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά την αφομοίωση όλων των θρεπτικών συστατικών απο τον οργανισμό. Η γύρη εξασφαλίζει ένα άριστο βιταμινούχο και πρωτεινούχο συμπλήρωμα που υπερέχει κατα πολύ από την κατανάλωση το οποιουδηποτε φαρμακευτικου-χημικου σκευασματος.